AKDENİZ’DE BALIKÇILAR "VİRA BİSMİLLAH" DİYEREK AV SEZONUNU AÇTI

Karadeniz, Marmara ve Ege’de av sezonunu açan balıkçılardan sonra Akdeniz’deki balıkçılar da denize açıldı. Karataş ilçesindeki Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen törenle 2024 av sezonu "Vira Bismillah" diyerek başladı.

Akdeniz’de Balıkçılar

Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi'nde 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek av sezonunu açan balıkçıların ardından, Akdeniz'deki balıkçılar da yeni av sezonuna "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı. Adana’nın denize açılan üç kapısından biri olan Karataş ilçesi Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen 2024 Yılı Su Ürünleri Av Sezonu açılış programı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana’nın su ürünleri potansiyeline dikkat çekti. Kökçüoğlu, “Adana, 160 kilometre kıyı şeridi, Seyhan ve Ceyhan nehirleri, baraj gölleri ve lagünleriyle önemli bir su ürünleri potansiyeline sahip. 2023 yılında, 6 bin ton avcılık ve 2.500 ton yetiştiricilik olmak üzere toplamda 8.600 ton su ürünü üretimi gerçekleştirdik. Bu ürünleri işleyerek ihracata gönderiyor, ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz” dedi. Ayrıca, Karataş ilçesinde yapılacak Su Ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesiyle üretimin daha da artacağını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Melih Er, 2023 yılında Türkiye’de su ürünleri üretiminde 1 milyon ton barajının aşıldığını ifade etti. “Bu üretimin 450 bin tonu avcılıktan elde edildi. Avcılığı sürdürülebilir bir şekilde, stokları koruyarak ve belli bir düzen içerisinde yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu anlayışla devam edeceğiz” diye konuştu. Er, balıkçılara sağlanan sübvansiyonlu krediler, teşvikler ve desteklemelerle her zaman yanlarında olduklarını belirtti ve son 22 yılda 45 milyar lira doğrudan destek sağladıklarını söyledi.

Karataş Kaymakamı Necati Aktan da su ürünleri politikalarının ana hedefinin vatandaşlara bol ve ucuz balık sunmak olduğunu ifade etti. “Su ürünleri zengin bir besin kaynağıdır ve aynı zamanda milli bir servettir. Bu servetin insanlığa sunulmasında, işin ehli balıkçılara ihtiyacımız var” dedi.

Törenin ardından Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından su ürünleri ile ilgili çalışmaların anlatıldığı bir film gösterimi yapıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından yeni av sezonunun bereketli geçmesi için dua edildi.

Törene katılan Adana Vali Yardımcısı Abdullah Şahin’in de yer aldığı program sonrasında, gece saatlerinde balıkçılar Karadeniz, Marmara ve Ege’deki meslektaşlarından 15 gün sonra denize açıldı.

ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM

BELEDİYELER

EKONOMİ