6 Şubat tarihinde yaşanan 7,6 ve 7,7 şiddetindeki deprem felaketinde ayakta kalan Antakya ticaretinin kalbi olarak kabul edilen, 200 yıldan fazla bir tarihi geçmişe sahip, Uzun Çarşı’nın can damarı (Tütün Han) Antakya Tarihi Kuyumcular Çarşısının restore işlemleri Kurban Bayramı sonrasında başlıyor. Çarşıda hizmet veren Kuyumcu esnafının 6 aylık bir süre geçici olarak hizmet vereceği Köprübaşında, Kemalpaşa Caddesi girişindeki Geçici Prefabrik Kuyumcular Çarşısına taşınması ile Tarihi çarşıda aslına uygun bir şekilde restorasyon işleri başlayacak.
Deprem sonrası Antakya’daki simgesel tarihi alanların en kısa sürede aslına uygun bir şekilde tadilatının yapılacağı sözünü veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda işlemlere başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay Valiliği, Vakıflar il Müdürlüğü çarşının tadilatını projelendirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Atak, Çevre ve Şehircilik Hatay il Müdürü İsmail Ceylan kurumlar arası işbirliği ile eski haline getirilecek çarşıdaki çalışmaları yakından takip ederek, restorasyon çalışmalarının ivedi bir şekilde gerçekleştirilmesi ve çarşı esnafının en kısa sürede tarihi çarşıda ticari faaliyetlerine dönmesi için çalışmaları adım adım izliyor.
Yaşanan deprem felaketinin hemen sonrası az hasarlı olan çarşıda risk taşımayan işyerlerinde esnaflar işyerlerini temizleyerek tekrar hizmet vermeye başlamıştı, dönemin koordinatör valileri Uzunçarşı’da ticaretin bir an önce hayat dönmesi için çarşıya elektrik ve su verilmesi konusunda öncülük ettiler. Çarşının dış bölümünde meydana gelen yıkım konusunda harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Hatay Valiliği çarşının aslına uygun bir şekilde tadilatının yapılacağı, restorasyon işlemlerinin 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağını ve çarşı esnafının bu süre sonrasında eski işyerlerine kavuşacağı sözünü verdi.
Tarihi dokusu ile Uzunçarşı’nın merkezinde yer alan Kuyumcular çarşısında ziyaret ederek çarşının son durumu ve geçici işyerlerine geçiş süreci hakkında bilgilerine başvurduğumuz Hatay Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Nebil Hurigil ve Çarşının eski ve önde gelen esnaflarından Erkan Carcar, Meşlin Doğum ve Sertaç Şener süreç hakkında muhabirimize özel bilgiler paylaştı.
Hatay Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Nebil Hurigil yaptığı açıklamada; “Çarşımız tarihi yapısı ve fiziki konumu ile tarihi Uzunçarşı’nın merkezinde uzun zamandır hizmet vermekte burada bulunan birçok esnafımız yaklaşık kırk yıldır burada aynı adreste, burada çok özel bir mozaik oluşturulmuş, müşteriler çarşıya geldiklerinde her türlü ihtiyaçlarını buralarda karşılayabilmektedir. Antakya’nın alış veriş merkezi kültürü Uzunçarşı’dır bu çarşıda insanlar baharatından, giyim eşyasına, ziynet eşyasına, gıda maddelerine kadar her şeyi temin edebilmektedirler. Çarşımızın demografik yapısı, konumu, fiziki yapısı her Antakya’lı için özel bir yer tutmaktadır. Çarşımız hakkında başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çevre, Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin, Hatay Valimiz Sayın Mustafa Masatlı’nın, Vali Yardımcımız Mehmet Ali Atak’ın Çevre Şehircilik il Müdürümüz İsmail Ceylan’ın çarşı esnafımızın mağduriyet yaşamaması için çarşımız için yaptıkları girişimler bizleri ziyadesi ile memnun etmiştir, talep ve isteklerimize karşı olumlu yaklaşımlar ile bize en uygun şartlar ile 6 ay gibi kısa bir zamanda çarşımızı bize aslına uygun bir şekilde restore ederek teslim edeceklerinin sözünü verdiler. Bu restore sürecinde esnafımız tarafımıza tahsis edilen Köprü başında Kemalpaşa Caddesi girişindeki çarşıda müşterilerimize hizmet vereceğiz.” İfadelerini kullandı.
Konu hakkında görüşlerini aldığımız çarşıda 40 yıldır esnaflık yapan Kuyumcu Erkan Carcar çarşıda birçok işyerinin Çevre ve Şehircilik bakanlığınca verilen raporlara göre hasarsız veya az hasarlı olduğunu belirterek; “Çarşımız Antakya’nın en eski ticaret merkezlerinin başında gelmektedir, burası adeta Antakya’nın kültür mirasıdır burada 40 yıl 50 yıl geçiren esnaflarımız var ben çocukluğumda girdiğim bu çarşıda halen esnaflık yapmaktayım bu çarşı bizim için nefes almak kadar önemli, çarşımızdaki tadilat işleri özverili bir çalışma ile 6 ay gibi bir zamanda tamamlanabilir, bu konuda yetkililerimizden hassasiyet bekliyoruz. Sayın Valimiz Mustafa Masatlı’da bu konularda çok hassas ben inanıyorum ki çarşımızın restore işleri kısa sürede tamamlanacak ve biz eski işyerlerimize geçerek işimize geri döneceğiz.” dedi.
Ziyaret ettiğimiz çarşının eski ve köklü esnafları Tarihi Kuyumcular Çarşısının bir an önce onarılarak aynı atmosferde faaliyetlerini sürdürmek istediklerini, Antakya’nın tarihini, kültürünü yaşatan bu çarşının tüm Hatay esnafı ile birlikte ayağa kalkmasını, yetkililerin konuya ilgilerini beklediklerini ifade ettiler.
HATAY (UHA) - MEHMET SERTEL
SON YAZILAR