GELİBOLU'DA LENFOMA FARKINDALIK GÜNÜ KAPSAMINDA BROŞÜR DAĞITILDI

Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü, Dünya Lenfoma Farkındalık Günü kapsamında vatandaşları bilgilendirdi. Ketem Birimi personeli tarafından kurulan stantta broşürler dağıtıldı.

Gelibolu'da Lenfoma Farkındalık Günü Kapsamında Broşür Dağıtıldı

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından “15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü” kapsamında Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü Ketem Birimi personeli tarafından stant kuruldu. Stantlarda broşür dağıtılarak vatandaşlar bilgilendirildi.

İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede, "Lenfatik sistem vücudun önemli bir parçasıdır. Vücudun mikroplarla savaşan ağı lenf düğümleri, dalak, timüs bezi, kemik iliği ve diğer vücut bölümlerini içerir. Lenfatik sistem kanserine lenfoma denir.

Lenfomalar, lenfoid dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarıdır. İki ana lenfoma türü vardır:

  1. Hodgkin Lenfoma (Hodgkin Hastalığı olarak da bilinir ve lenfomaların yaklaşık %25’ini oluşturur)
  2. Hodgkin Dışı Lenfoma (tıpta Non-Hodgkin Lenfoma/NHL olarak adlandırılır, olguların yaklaşık %75’ini oluşturur).

Bir yıl içerisinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konulmuştur. Non-Hodgkin lenfomalar hem erkeklerde hem de kadınlarda ilk on kanser türü içinde yer almaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin ise %15’ini oluşturmakta ve ikinci sırada yer almaktadır.

Lenfomaların genel olarak 80’den fazla alt tipi vardır ve her birinin klinik tedavisi de farklılık gösterir. Lenfomaların kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, çeşitli risk faktörleri lenfoma gelişme olasılığı ile ilişkilidir."

Sağlık müdürlüğü yetkilileri lenfoma belirtilerini şu şekilde açıkladılar:

"En sık görülen belirti boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir. Hastalarda diğer bulunabilen belirtiler ise şunlardır: sebebi tam açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik, ciltte kaşıntı. Bu şikayetler, grip gibi başka hastalıkların seyrinde de görülebilir. Bu nedenle bu tür bulguları olan hastalarda lenfoma teşhisini ancak hekim koyabilir. Sayılan belirtilerin varlığı halinde hekime başvurulmalıdır. Maalesef lenfomalar için erken tespite yönelik kabul edilmiş bir tarama metodu bulunmamaktadır. Bu nedenle kişilerin lenfoma belirtisi olabilecek belirtileri bilmeleri ve bu belirtileri tespit etmeleri durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmaları büyük önem taşımaktadır," dendi.

ÇANAKKALE (UHA) - DOĞAN ZELOVA

BELEDİYELER

EKONOMİ