SEMBOLİK DEĞERLER

Sembol sözcüğü ifade açısından farklı ana bilim dallarında birbirinden farklı yorumlanmıştır.

Latince kökenli olan bu tanım, somut veya soyut kavramları ifade eder ve aynı sembol hiçbir zaman bir başka anlamı ifade etmez.

Matematikte kullanılan dört işlem sembollerini bir birinin yerine kullanamazsınız veya Trafikte kullanılan semboller dünyanın her yerinde aynıdır veya bir bayrağın farklı iki ülkeyi temsil edemeyeceği gibi sayısız örnekler verebiliriz.

Örneğin; Tao’nun yaratıcı vasfı, Yin ve Yang sembolü ile ifade edilir ve bu kâinatın karanlık ile aydınlık vasıflarıdır.

Veya yoga yapanların söylediği AUM, (A) yaratıcı Brahmayı, (U) koruyucu Vişnu’yu, (M) sona erdirici Şivayı ifade eder. Kısacası üç büyük Hindu tanrısının adının baş harflerinin ifadesi ile yoga yapanlara ruhsal motivasyon sağlayıcı sözcüğün Hinduların dini itikatlarına göre ibadeti ifade eder...

Ayrıca sembol terimi, Hıristiyanlık dininde inancın gerçeklerini ifade etmek için de kullanılmaktadır. Havari Amentüsü olarak bilinen vaftiz, Havarilerin Sembolü olarak tanımlanmıştır.

Swastika, hani şu Almanya diktatörü faşist Adolf Hitler’in damalı haç’ı. Vişnu’nun sembollerinden biridir. Evrene ait dört gücü temsil eder. Hava, su, toprak ve ateş…

Aynı zamanda Adolf Hitler’den bahsetmişken O da bir semboldür, dünya ağır sıklet boks şampiyonu  Muhammed Ali de.
Hitler Zulmün Sembolü, Muhammed Ali ise bir başkaldırışın, kuvvete karşı direncin ve sabrın getirdiği başarının hatta psikolojik savaşın sembolüdür

Gustaw Menshing’e (M.S. 1901-1978) göre her şey sembol olabilir, ama hiçbir şey kendiliğinden sembol olamaz.

Her kim neye, kime, nasıl, neden değer verirse versin, bu kişinin hür iradesinin tercihi olmalıdır.

Bu nedenle sembollerin sembolik değermiş gibi küçümsenerek ruhun derinliklerine nüfus etmesi sonucu insanı etki altına alarak insanın kendi oluşturduğu manevi hazın maddi tatminsizliğini ortaya çıkartan sebeplerden biri olabileceğini düşünmek gerekir.

Örneğin 1950 yılında Amsterdam da kurulan ( IASHR ) “ International Association for the Study of the History of Religions” (Uluslararası dinler tarihi eğitimi işbirliği) yapılan kongredeki ilk çalışma dini semboller üzerinedir.

Prof. Dr. W.HELLPACH Konferansının konusunu şu kelimelerle ifade etmişti: “Muhtelif muhitlere ait olan sembollerin ihtiva ettiği özel bir kuvvet ki, insanları, bu sembolün ifade ettiği tasavvurunu gerçekleştirmeğe teşvik eder”.

BELEDİYELER

EKONOMİ