DEVA PARTİLİ CEM AVŞAR: 'BAKAN DEĞİŞTİ, TÜRKİYE ULUSAL RİSK KALKANI RAFA KALKTI'

DEVA Partisi Tekirdağ Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 134 akademisyenin katılımıyla 3 Mart 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda ilan edilen, ancak hayata geçirilmeyen Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin akıbeti hakkında soru önergesi verdi.

DEVA Partili Cem Avşar: 'Bakan Değişti, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Rafa Kalktı'

Cem Avşar, modelin amacının Kahramanmaraş depremleri sonrası çevre, şehircilik ve iklim değişikliği açısından olayları takip etmek, yönetmek ve şehirlerin yeniden inşası için politikalar geliştirmek olduğunu belirtti. Ancak, Bakan değişikliği sonrasında modelin rafa kaldırıldığını ifade etti.

Soru önergesinde öne çıkan sorular şunlar:

1.    Ülkemizi deprem ve afetlere karşı hazırlamak ve riskleri azaltmak amacıyla önerilen yeni modelde diğer strateji ve eylem planlarından ne farklılık bulunmaktadır?

2.    AFAD'ın kuruluşunda etkin üç farklı kurul bulunurken, bu kurulların neden kapatıldığı ve Ulusal Risk Kalkanı Modeli ile oluşturulan kurulların farkları nelerdir?

3.    Ülkemizde kaç ilde erken uyarı gözlem istasyonları kurulmuştur ve afet bilgisi dersleri müfredat olarak eklenmiş midir?

4.    Sabit ve mobil baz istasyonları kaç ilde kurulmuş ve bu alandaki verimlilik çalışmaları nelerdir?

5.    Zemin etüt çalışmalarının zorunlu denetimlere tabi tutulması, radye temel kullanımının zorunlu hale getirilmesi ve dere yataklarının imara kapatılması gibi planlama süreçleri için yasal düzenlemeler planlanmakta mıdır?

6.    Kamu hizmeti veren binaların riskli bölgelerde kurulu olup olmadığı tespit edilmiş midir? Bu binaların güçlendirilmesi veya yeniden yapım süreçleri için hangi teknolojiler kullanılmaktadır?

7.    Afet anlarında kullanılacak insansız hava ve kara araçları geliştirilmesi çalışmaları hangi aşamadadır?

8.    Türkiye bina envanteri oluşturulmuş mudur ve bu veriler hangi amaçlarla kullanılmaktadır?

9.    Bina kimlik belgesi sistemi hayata geçirilmiş midir ve bu kapsamda kaç binaya kimlik verilmiştir?

10. Deprem bölgesindeki yapılaşmada çevre ve iklim duyarlı malzemelerin kullanımı ve yerinde dönüşüm konusunda denetimler yapılmakta mıdır?

11. Türkiye'yi afetlere karşı dirençli bir ülke haline getirmek için yeni finansal yapılanma modelleri üzerinde çalışılmakta mıdır?

12. Mesleki mesuliyet sigortası ve yetkin mühendislik uygulamalarının zorunlu kılınması konusunda düzenleme yapılacak mıdır?

13. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin çalışmaları devam etmekte midir ve kurulların güncel çalışma raporları kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

 

TEKİRDAĞ (UHA) - AZİZ ÖNAL

BELEDİYELER

EKONOMİ