ERKEN TANI İLE 12 BEBEĞİN HAYATI KURTARILDI: 2024 YILI TARAMA ÇALIŞMALARI

Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, “Gebe Bilgilendirme Sınıfı ve Ulusal Yenidoğan Tarama Programı” kapsamında her yenidoğan bebeğin taraması yapılıyor.

Erken Tanı ile 12 Bebeğin Hayatı Kurtarıldı: 2024 Yılı Tarama Çalışmaları

Tarama çalışmaları sayesinde 2024 yılında 2 bin 245 bebeğin taraması yapılmış olup, 12 bebeğe erken teşhis konularak tedavilerine başlanmış ve bu sayede hastalıkların getirebileceği olumsuz sonuçlardan korunmaları sağlanmıştır. Erken teşhis, birçok hastalığın tedavisinde kritik öneme sahip olup, özellikle yenidoğan döneminde yapılan taramalarla bebeklerin sağlık durumlarının yakından izlenmesi mümkün hale gelmektedir. Bu çalışmalar, bebeklerin hayat kalitesini artırmayı ve ileride karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarını en aza indirmeyi hedeflemektedir.

Her kadının gebelik, doğum, yenidoğan bakımı ve üreme sağlığı konusunda yeterli eğitim ve bilgi alma hakkı vardır. Bu doğrultuda sağlık kuruluşları, tüm gebelere doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası süreçler hakkında kapsamlı bilgi sağlamakta ve bu bilgilerin güncellenmesiyle bilinçli doğum süreçlerini teşvik etmektedir. Anne adaylarına, normal doğum süreci, ağrı yönetimi ve doğum sonrası yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırılarak, hem annelerin hem de bebeklerin sağlıklı bir süreç geçirmesi sağlanmaktadır. Bu çalışmalar, sağlıklı bir toplumun temellerinin atılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

 

RİZE (UHA) - HIZIR TATOĞLU

BELEDİYELER

EKONOMİ