GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ’NE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖDÜLÜ

Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi, yüzde 43 enerji tasarrufu sağlayarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan “Üstün Başarı Belgesi” aldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’ne Enerji Verimliliği Ödülü

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin birçok etkinliğine ev sahipliği yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından “Binalarda Enerji Verimliliği Üstün Başarı Belgesi” ile ödüllendirildi.

15 Ağustos 2019 tarihli ve 2019/18 sayılı Cumhurbaşkanı Genelgesi ile kamu binaları için yüzde 15 enerji tasarrufu hedefi belirlenmişti. Bu kapsamda yayınlanan “Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi”ne göre, yüzde 14 altında tasarruf sağlayanlar “başarısız”, yüzde 14-16 arası tasarruf sağlayanlar “başarılı”, yüzde 16 ve üzeri tasarruf sağlayanlar ise “üstün başarılı” olarak değerlendirildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan çalışmalarla, ısıtma sisteminde enerji verimli doğalgaz kazanı dönüşümü, yenilenebilir enerji kullanımı, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kurulumu ve eğitim faaliyetleri ile yüzde 43 enerji tasarrufu sağlandı. Bu sayede Kültür Merkezi, 2019-2023 yılları arasında yapılan tasarruflarla “Binalarda Enerji Verimliliği Üstün Başarı Belgesi”ni almaya hak kazandı.

Makine Mühendisi Burak Hozatlı, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Enerji Yönetimi ve Etüt Proje Müdürlüğü’nde gerçekleştirdikleri çalışmaları şu şekilde özetledi: "Büyükşehir’de enerji verimliliği ve tasarruf çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2019/18 sayılı Cumhurbaşkanı Genelgesi’nde, 10 bin metrekare kullanım alanı olan kamu binalarında yüzde 15 tasarruf sağlanması gerekiyordu. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımıza başladık. Doğalgaz dönüşümü gerçekleştirdik, verimli kazanlar kullandık ve Menteşe Otogarı’ndaki Güneş Enerji Sistemleri (GES) aboneliğimizi Kültür Merkezi’nde kullandık. Ayrıca, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ni kurarak, eğitimlerle tasarruf bilincini artırdık. Bu çalışmalarla yüzde 43 enerji tasarrufu sağlayarak Üstün Başarı Belgesi’ni almaya hak kazandık. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda, Muğla’nın enerji verimliliği kültürünü geliştirmek için örnek projeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz."

MUĞLA (UHA) - REMZİ YILDIRIM

BELEDİYELER

EKONOMİ