DENİZ KÂŞİFİ’NDEN MARMARA VE AKDENİZ’DE KRİTİK İKLİM VERİLERİ

Marmara ve Akdeniz’de yapılan deniz araştırmaları, deniz suyu sıcaklıklarının arttığını ve Marmara'da oksijen seviyelerinin düştüğünü ortaya koyuyor. Özellikle Marmara Denizi’ndeki oksijen eksikliği, ekosistemi tehdit ediyor.

Deniz Kâşifi’nden Marmara ve Akdeniz’de Kritik İklim Verileri

Marmara ve Akdeniz’de ekosistem ve iklim araştırmaları, deniz suyu sıcaklıklarının ve oksijen seviyelerinin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu gösteriyor. Marmara Denizi’nde ise evsel, endüstriyel ve tarımsal kirleticilerin etkisiyle oksijen seviyeleri hızla düşüyor.

Marmara Denizi’nde Oksijen Seviyesi Kış Koşullarında Bile Düşük

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmalarda Marmara Denizi’nin Bandırma ve Edremit Körfezi bölgesine kadar oksijenli Akdeniz alt suyunun giriş yaptığı gözlemlendi. Ancak batıya doğru gidildikçe bu suyun etkisinin azaldığı, özellikle İzmit Körfezi'ne doğru birçok bölgede oksijen seviyelerinin kış koşullarında bile düşük olduğu tespit edildi.

Yatay ve dikey yönde geniş bir alanda gerçekleştirilen bu yüksek çözünürlüklü araştırma, Marmara Denizi’nde canlı yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerin daha da artmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret ediyor.

Karadeniz'de Deniz Kâşifi ile İlk Kapsamlı Çalışma

İnsansız su altı planörü "Deniz Kâşifi", Karadeniz’de başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. ODTÜ'nün Bilim-2 oşinografik araştırma gemisi ile yürütülen bu çalışma, Deniz Ekosistem ve İklim Araştırmaları Merkezi (DEKOSİM) ve UFUK 2020 BRIDGE-BS Projesi desteği ile gerçekleştiriliyor. Çalışma kapsamında Deniz Kâşifi, Türkiye'nin Karadeniz’deki münhasır ekonomik bölgesinin sınırına kadar ilerledi.

Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek bu çalışma sırasında toplanan veriler, açık deniz seferi sırasında elde edilen verilerle karşılaştırılacak. Bu karşılaştırma, Karadeniz açık deniz oşinografisi alanında yapılacak ilk kapsamlı çalışma olarak değerlendiriliyor. Toplanacak verilerin, ulusal deniz araştırmaları kapasitesini artırması ve sürdürülebilir deniz yönetimi için bilimsel temelli politikalar geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Marmara Denizi’ndeki Kirleticiler Kontrol Altına Alınmalı

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi’nin iklim değişikliği ve insan kaynaklı baskılara maruz kaldığını belirtti. Türkiye nüfusunun beşte birine ev sahipliği yapan bu bölge, yoğun insan faaliyetleri ve endüstriyel üretim nedeniyle büyük bir çevresel baskı altında. Marmara Denizi'nin Karadeniz gibi oksijenin olmadığı ölü bir deniz haline gelmemesi için önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Salihoğlu, evsel, endüstriyel ve tarım kaynaklı kirleticilerin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Akdeniz’de Deniz Sıcaklıkları Küresel Ortalamanın Üzerinde

Akdeniz’de yürütülen araştırmalarda ise deniz suyu sıcaklıklarının dünya ortalamasının üzerinde olduğu tespit edildi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, Doğu Akdeniz’de deniz sıcaklıklarının küresel ısınmaya bağlı olarak arttığını gösterdi. Bu sıcaklık artışının deniz canlılarının üreme ve beslenme dönemlerini olumsuz etkilediği, ayrıca Süveyş Kanalı’ndan giren yabancı türlerin bölgedeki ekosistemi tehdit ettiği belirtiliyor.

İş Bankası: “Deniz Kirliliği Ortak Sorumluluğumuz”

Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem, bankanın 100. yılını kutladığı bu dönemde denizlerin korunmasına yönelik projelere destek vermekten memnuniyet duyduklarını belirtti. Erdem, deniz ekosistemlerinin korunmasının, dünya üzerindeki yaşamın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Deniz Kâşifi projesi gibi çalışmaların iklim sorunlarına bilimsel çözümler üretilmesine katkı sağladığını belirten Erdem, denizlerin korunmasına yönelik projelerin desteklenmeye devam edileceğini söyledi.

İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ